Monori MÉN * ÚR ) FIAK  múlt - jelen - jövő
Monori MÉN * ÚR ) FIAK múlt - jelen - jövő
 

 

 

 

 

 

 

                Fény-nyilaimat ma újra kilövöm" / Idézet Sólyomfi Nagy Zoltán Nimród éneke című szerzeményéből /

 

 

 

 

 

 

 

 

A fény születését várva, e hét végétől kezdve kerecsenyig - karácsonyig minden vasárnap délután íjászatot tartunk!

 

Helyszína monori Egy Falu Egy Város Egyesület birtoka (A Kossuth Lajos utca Monorierdő felé eső végén,

a Monor vége tábla után jobbra egy zöld nagykapu)

A térkép, katt ide: //menurfiak.gportal.hu/gindex.php?pg=29887019

Időpont: ettől a héttől kezdve karácsonyig minden vasárnap, délután 1 órától 2 óráig, vagy amíg jól esik. Persze, ha esik, akkor nem lesz. . . (hó-, hóesés nem akadály) illetve, ha esik az eső, akkor az egyesület Bacsó Béla utcai központjában készíthetünk madáretetőket, mindkét helyszínnél meleg öltözet javasolt! (Első alkalom december 2.)

Akinek íjja, vesszeje van hozza magával! Vesszőfogót, pár íjat, vesszőt én is viszek.

Részvétel: az íjászaton részt vehet bárki, aki az íjfeszítő népek leszármazottjának tartja magát. A részvétel ingyenes!

Szeretettel várjuk a környékbeki íjászokat is! Természetesen a egykori monori baranta csapat tagjaira is számítok, hogy akiről régen hallottunk kiderüljön él- e vagy hal? Vagy éppen más vízi lénnyé változott e mióta nem láttuk! :)

Közben megbeszéljük az idei Fénylánchoz kapcsolódás részleteit is!

Az időpontot úgy választottam, hogy az ökumenikus gyertyagyújtásra is eltudjatok menni. . .16:00 Monor, városközpont.

 

Kapcsolat (előzetes bejelentkezés nem kötelező, de ajánlott):  toth.m.gabor@gmail.com

 

 

Isten hozott, nézz körül nálunk!

 

 
Menü
 
Ha tetszett az oldalunk, vidd a jó hírünket!

 Ha hibát találtál az oldalon vagy kérdésed, ötleted van, írj a toth.m.gabor@gmail.com címre! Köszönjük! :)

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
látogatók
Indulás: 2008-10-23
 
A Ménurfiakról

Ménurfiakról 

 

 A nyilvánosan látogatható baranta foglalkozások jelenleg szünetelnek, de a lenti írást mindenképpen olvasd el, és figyeld a hírenket!

 

Egy (már 5 :) évvel ezelőtt valami elindult városunkban, amiből a járókelők csak azt látták, hogy fiatalok és idősebbek seprű és gereblye nyelekkel csendben sietnek valahová. Sokan nem értették és talán ma sem értik mire kellenek ezek a szerszámnyelek, néhányszor a járőröző rendőrök is igazoltattak minket. Igen minket, mert én is közéjük tartozom.

Tóth Gábor vagyok a Monori Ménurfiak MAG-Baranta Kör alapítója és névadója.

2007-ben az Ady Úti Általános Iskolában mi indítottuk a monori Baranta foglalkozást, ami a Ménurfiak első igazi "közszereplése" volt.

A Ménurfiak létrejöttében sokat segítettek:

 

az MHSE Rákosmente Baranta szakosztály-Koska György (szervezés, bemutatók, foglalkozások, előadások tartása)

 

Az Ecseri Hunor-Magor hagyományőrző Íjász baráti Társaság (területkijelölő szertartás 2003-ban és a Ménurfiak bemutatkozó előadása 2007-ben)

 

A Gyömrői Szent László Haditorna Egyesület (területkijelölő szertartás 2003-ban és a Ménurfiak bemutatkozó előadása 2007-ben)

 

A Monori MAG (szervezés, raktározás, szállítás)

 

 A "balassady" Monori Népfőiskola Ökumenikus-Magyar Kulturális Tanintézet (szervezés, előadások)

 

A monori  Ady Úti Általános Iskola (volt Ökumenikus)  a foglalkozásoknak helyet adó tornaterem bérletével segít

 

A monori Egy Falu Egy Város Egyesület (a szabadtéri íjászedzések az ő birtokukon zajlanak)

 

Kik azok a Ménurfiak?

Röviden nagyon nehéz meghatározni, de néhány szóban kifejtve: a Ménurfiak a dr. Halász János halála után beszűkült egynézetű helytörténeti kutatások kiegyenlítését, egyensúlyba hozását tartják fő feladatuknak. „hallgatassék meg a másik fél is”

Természetesen a Baranta gyakorlása, és a MAG-Magfalva népszerűsítése is hozzá tartozik.

 

 

A "Képtár" menűpontban a Ménurfiak jelképét, címerét, hétköznapjait, ünnepnapjait stb. bemutató képeket és magyarázó szöveget is találnak.

A gondolataink nagyon jól kifejezi Sólyomfi Nagy Zoltán: Intés István katonáihoz című szerzeménye, amit a Ménurfiak himnuszának választottam. 

Nevünk a –Ménurfiak- dr. Halász János Monor névmagyarázatának kiegészítéséből származik.

 (Ménar-Ménur-Monor) A szófejtéshez és a történelmi háttér megértéséhez segíthet például Baráth Tibor: Magyar népek őstörténete című háromkötetes munkája. Mivel sokan kérdezték már csak egy kis segítség: Ménur=Ménrót=Nimród=Nimrúd, hogy néhol oda-vissza kell olvasni annak oka van és erről Práczki Pista bácsi tudna mesélni...szóval röviden nem is lehet elmondani a Ménurfiak eredetét, mert a történet az égben kezdődött...

Ahogy a Magyarsághoz, úgy a Ménurfiakhoz tartozás is vállalás kérdése, nem elég Monoron lakni, és nem kötelező Monoron lakni, hogy valaki a Ménurfiak tagja lehessen. A nevünkben az ú betűt azért írjuk röviddel, mert ezzel utalunk a Sumér-Magyar rokonságra. ( Ur, Uruk város neve) Mi tartjuk a rokonságot.

Jelképünk egy monori isterázsahegyi (strázsahegyi) pincéről származó kovácsolt tetőcsúcs dísz, ez egy feltámadás- újjászületés jelkép. A jelkép részletes magyarázata Pap Gábor előadásában hallható itt:

 

http://naput.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=979&catid=55:eloadasok&Itemid=109

 

Mint minden megszerzett tudás ez is új kérdéseket vet fel, de őszintén remélem, hogy  dr. Halász Jánost Monoron nem kell bemutatnom, aki ismerte őt és az (ős)helytörténeti, nyelvészeti kutatásait az tudja miről van szó. Ha mégsem, akkor egy Baranta foglalkozáson szívesen beszélek róla az érdeklődőknek.

 

Mi az a MAG?

Sokaknak ismerősen hangzik a Monori MAG név, de most nem a szocializmusban leépített és széthordott, előtte világhírű Monori Magtenyésztő vállalatról van itt szó. A MAG egy rövidítés: Mintaként Alkalmazott Gondviselés, tanítással, népi gyógyítással és minta-példamutatással foglalkoznak. Ezek egy része Monor és Gomba közti Magfalván történik, emellett országszerte előadásokat tartanak és MAG-okat szerveznek.

 

Mi az a Baranta?

Így magában mondva és leírva ma már nem derül ki, azonban ha hozzátesszük a Hagyományos Magyar Harcművészet jelzőt, akkor néhányan már sejtik, de többen még ezután sem értik.

Mielőtt feltennék maguknak a kérdést, hogy volt-e a magyaroknak harcművészetük én válaszul azt mondom több mint ezer Barantás társam helyett, hogy igen volt és van magyar harcművészet, a jövője viszont rajtunk is múlik…

Hogyan  kapcsolódik a Ménurfiak és a Baranta?

Mindkettő egy elfelejtett-elfelejtetett hagyományt kíván életre kelteni, és ma már mondhatjuk, hogy mindkettővel jelentős eredményeket értünk el.

Több mint egy évezrede történt, hogy idegen hatásra elhagytuk ősi szokásaink, írásunk, vallásunk. Szerencsére ezek búvópatakként újra és újra előjöttek a népemlékezetben, így bizonyos dolgok napjainkig fennmaradtak.

Ezekből a megmaradt morzsákból építkezik a Baranta, a folyamatos kutatásnak és gyakorlásnak köszönhető, hogy a morzsából újra életre kelt.

Valaki mégis azt mondta, hogy „figyeljetek én gyerekkorom óta Barantázom, semmi szükség, hogy ti most megmutassátok nekem! Fára másztam, fogócskáztam, verekedtem-birkóztam, saját magam készítette íjjal nyilaztam.”

Igaza volt, ezek a Baranta alapjai, de tudomásul kell vennünk, hogy ezer év után újra egy nagy emlékezettörlés részesei vagyunk.

(emellett már falun is fogynak a megmászható fák, ligetek...)

(Nagy szükségünk lesz a Barantára, mert növeli a testi erőt, fokozza az önuralmat és összpontosító képességet és a foglalkozásaink egyben élő történelemórák is.)

Minket magyarokat szeretnének kitörölni még az emlékezetből is, a múltunk elvették és a jelenünk előre vetíti, hogy ezen az úton haladva nem lesz jövőnk itt a Kárpát-medencében.

Ahogy a hirdetéseinkben írtam, a Barantát ma sportnak neveznénk, de egykor a túlélést és a szórakozást is jelentette.

A születéstől a halálig végigkísérte és segítette a magyart, a gyermekkorban elkezdett játékok az életre nevelést, harcra való felkészülést, felnőtt korban a szinten tartást.

 

Öregkorban kinyújtotta az élhető élet határait, gondoljunk csak a keleti vének mozgékonyságára és szellemi frissességére, ezeket mind a lélekkel töltött testgyakorlásnak köszönhetik. Az elveszett örökségünkből nagyon sokat a keleti népek szokásai, használati eszközei, ételei között találunk! ( Kazah, Mongol, Baskir, Kína nemzetiségei pl. Ujgurok stb.)

Az előbb elmondottakból következik, hogy a Barantát nem lehet egyetlen sporttal sem összehasonlítani, mert azokkal ellentétben az egész életre vonatkozik. Mai világunkban egy divatos sportból akár meg is lehet élni, persze ehhez vállalni kell a sok lemondást, a sokszor életellenes terméket kínáló szponzoroknak meg kell felelni, ott a versenysport állandó velejárója a sérülés és természetesen a teljesítménynövelő szerek egészségkárosító hatása sem utolsó szempont. Arról persze lehetne vitázni, hogy éppen tiltott vagy engedélyezett szerről van szó, tulajdonképpen ez teljesen mindegy.

 Ha mégis versenyszerűen szeretnéd űzni a barantát, azt is megteheted, versenyeink jó hangulatú baráti összejövetelek, ahol a Kárpát-medence magyarjai összemérik tudásuk, nálunk a "dopping" általában pörkölt, gulyásleves, kemencében sült kenyér, lepény, perec, házi lekvár, házi szörp...

A Baranta a versenysportokkal ellentétben inkább szórakozás, közösségi élmény, a Barantás táncol, rovással ír, énekel, bottal, dárdával vív, birkózik, íjászkodik, láncinget fűz, köleskását, gyógyteát főz, vagy éppen népmesét mond.

Aki nem hiszi járjon utána…

www.menurfiak.gportal.hu

www.mhsebaranta.gportal.hu

www.magtar.hu

 

 

 

Ménurfiak

 
Tartalom

Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték